6 Μύθοι Σχετικά Με Τις Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες – ή ομάδες σχετικών ουσιών – που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα. Έχουν συγκεκριμένες βιοχημικές λειτουργίες και γενικά δεν κατασκευάζονται στο σώμα (ή όχι σε επαρκή ποσότητα για καλή υγεία).

Είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες για τη διατήρηση της καλής υγείας. Τα αποτελέσματα των βιταμινών είναι πιο γνωστά από τα σύνδρομα ανεπάρκειας, πολλά από τα οποία είναι απειλητικά για τη ζωή.

Η ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για καλή υγεία μπορεί εύκολα να ληφθεί μέσω μιας λογικής διατροφής και επαρκούς έκθεσης στο ηλιακό φως.

6 Μύθοι Σχετικά Με Τις Βιταμίνες

Μύθος 1: Όλοι πρέπει να παίρνουνε συμπληρώματα βιταμινών καθημερινά για να είναι υγιείς ή για προληπτικούς λόγους

Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή την πρόληψη συγκεκριμένων ειδικών προβλημάτων υγείας, για παράδειγμα, φολικού οξέος για εγκύους ή συμπληρώματα σιδήρου για άτομα με αναιμία, ανεπάρκειας σιδήρου.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει δείξει ότι υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα για τους υγιείς ανθρώπους που τρώνε καλά να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών, για παράδειγμα για την αποφυγή κρυολογήματος ή την αποφυγή κόπωσης.

Συνιστούμε τους πάντες να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες τους σε βιταμίνες και μέταλλα μόνο με τη διατροφική πρόσληψη, τρώγοντας μια ποικιλία τροφών που επεξεργάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο και προέρχονται από καθεμία από τις ομάδες τροφίμων. Συνιστάται αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα να προέρχονται από τη διατροφή σας, καθώς έρχονται επίσης με άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ίνες και πρωτεΐνες.

Μύθος 2: Δεν χρειάζεται να προσέχω τι τρώω από τη στιγμή που παίρνω βιταμίνες

Επειδή παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε άσχημα. Μια δίαιτα που δεν είναι ισορροπημένη, εκτός από πιθανώς χαμηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και βιταμίνες, μπορεί επίσης να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας.

Ενώ τα συμπληρώματα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών μπορούν να αντισταθμίσουν ορισμένα διατροφικά ελλείμματα, δεν αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κακής διατροφής στην υγεία σας.

Μύθος 3: Οι άνθρωποι που τρώνε συνεχώς τα ίδια φαγητά χρειάζονται οπωσδήποτε βιταμίνες

Πριν επιλέξετε συμπληρώματα, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να αναλύσετε τη διατροφή σας. Ακόμα κι αν η διατροφή σας δεν είναι ιδιαίτερα ποικίλη, υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, μπορεί να εξακολουθεί να παρέχει όλες τις διατροφικές σας απαιτήσεις.

Μια ανεπάρκεια δεν συμβαίνει έως ότου το σώμα σας έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματά του, και στην πραγματικότητα, το σώμα σας έχει αρκετές εβδομάδες ή μήνες αποθεμάτων βιταμινών. Εκτός κι αν η διατροφή σας έχει σοβαρές ελλείψεις, δεν χρειάζεται να λαμβάνετε συμπληρώματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν κάτι λείπει από τη διατροφή σας είναι να συμβουλευτείτε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να σας παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές για να σας βοηθήσει να εκπληρώσετε τις διατροφικές σας απαιτήσεις.

Εάν, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, οι απαιτήσεις σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα δεν πληρούνται ακόμη, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων.

Μύθος 4: Εάν παίρνω συμπληρώματα βιταμινών ή σιδήρου, μπορώ να ανακτήσω την χαμένη ενέργεια μου

Η χαμηλή ενέργεια είναι συχνά ένα σημάδι ανθυγιεινού τρόπου ζωής (καθιστικός τρόπος ζωής, άγχος, διαταραχή του ύπνου) ή συσσώρευση κόπωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα συμπλήρωμα βιταμινών ή σιδήρου δεν θα έχει επίπτωση στο ενεργειακό σας επίπεδο.

Τα συμπληρώματα μπορεί να συνιστώνται όταν η έλλειψη ενέργειας συνδέεται με ανεπάρκεια, για παράδειγμα αναιμία που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να σας διαγνώσει με ανεπάρκεια και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μύθος 5: Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής είναι εντελώς ακίνδυνα

Αν και είναι απαραίτητα για την καλή υγεία, τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν είναι εντελώς ακίνδυνα. Όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε δόση που είναι πολύ υψηλή, ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία σας. Τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο υπερβολικής δόσης βιταμινών, καθώς τα όργανα τους που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία και την εξάλειψη των συμπληρωμάτων δεν λειτουργούν πάντα στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Για να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις, μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας.

Μύθος 6: Δεν χρειάζεται να ενημερώσω τον φαρμακοποιό μου ότι λαμβάνω συμπληρώματα διατροφής ή βιταμινών

Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν είτε να μειώσουν ή να ενισχύσουν την επίδραση ορισμένων συνταγογραφούμενων ή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και μπορεί ακόμη και να αντενδείκνυται εάν έχετε προβλήματα υγείας.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών, ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας.

Συμπέρασμα

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι είναι κατάλληλοι να αναλύσουν λεπτομερώς τη διατροφή σας και να κάνουν εξατομικευμένες προτάσεις για εσάς. Ορισμένα φαρμακεία προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες με εγγεγραμμένο διαιτολόγο. Ρωτήστε το φαρμακείο σας.

Εάν πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα, ο φαρμακοποιός σας θα είναι εκεί για να προτείνει το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Περισσότερα Blogpost

Aloe Plus Colors

Φροντίδα Ανδρικής Επιδερμίδας

8 Τρόποι Να Μην Αρρωστήσετε Κατά Τη Διάρκεια Ενός Ταξιδιού